Premontrei nővérek

Értékelés:
(2 szavazat)

Már a középkorban is éltek premontrei nővérek Magyarországon (3 házban: Somlóvásárhely, Szeged, Brassó) A 16. sz.-ban, a török uralom idején a Rend női ága kihalt. A Premontrei Női Kanonokrendet 1927-ben alapították újra a Zwierzinyiec-i (Krakkó) kolostor és Dr. Ráday Sebestyén gödöllői premontrei kanonok segítségével Külsővaton. Három nővérrel kezdték meg a kolostori életet, de 1950-re a közösség már 70 főt számolt és 11 házban tevékenykedtek egész Magyarországon. Nővéreink népiskolákban tanítottak, óvodát vezettek, ill. kántori szolgálatot láttak el a plébániákon. A szerzetesrendeket 1950-ben feloszlatták Magyarországon. Csak a politikai változások után, 1989-től vált lehetővé újra a közösségi élet. Az elnyomás közel 40 évét mintegy 35 nővér élte túl. Ma 10 nővérünk van, s 1 házban élünk. A Rend anyaháza Zsámbékon van.


KARIZMA

Karizmánk Szent Norbert szegényekkel való törődésében gyökerezik. Éljük az életünket Isten és emberek iránti szeretetben, az Oltáriszentség, a bűnbánat, a Szűzanya tiszteletének, s az Egyház szolgálatának szem előtt tartásával, szent Ágoston regulájának szellemében.


IMA

Ugyanazt az officiumot végezzük, mint amit a premontrei atyák: imádkozzuk a kis és a nagy horákat. A laudes előtt fél órát a kápolnában meditálunk. Hetente egyszer csütörtökön egy órát adorálunk. A vacsora után egy órát imádkozunk a különböző szándékokra: a Rend férfi ágáért, veszélyben levő magzatokért, csecsemőkért, terhes anyákért, betegekért, keresztény családokért, jótevőkért, rendi utánpótlásért, szükségben levő emberekért.


KÉPZÉS

Fél év jelöltség, 2 év noviciátus, egyszerű fogadalom 3x 1 évre, majd 1x három évre, végül az örök fogadalom.


TEVÉKENYSÉG

A Premontrei Női Kanonokrend csak a rendszerváltás idején, 1989-ben telepedett le Zsámbékon. A liturgikus és a gyakorlati templomi szolgálat mellett a hitoktatás és 3 szociális indíttatású intézményünk fenntartása a feladatunk.

E három intézményünk:
1. Szent Norbert Karitatív Alapítvány,
2. Premontrei Napköziotthon
3. Premontrei Szakközépiskola és Szakiskola.

Az első kettőt 1993-ban alapítottuk, hogy a faluban élő szegény családok mindennapos gondjait enyhítsük. Az Alapítvány sokáig a szociális gondoskodás anyagi feltételeinek megteremtését szolgálta, de ma már az iskolával együttműködve fiatal munkanélküliek képzésével-foglalkoztatásával is törődik.

A Premontrei Napköziotthon Zsámbék 6-16 éves tanulóinak (felekezeti hovatartozás nélkül) ingyenes napközbeni ellátását végzi. 1993-ban 27, ma már 75 tanuló (40% cigány, 30% enyhe értelmi fogyatékos) részére biztosít napi 3-szori ingyenes étkezést, s mindazt, ami ahhoz szükséges, hogy a gyermek egy mai átlagos család életszínvonalán éljen (cipő, ruha, iskolaszerek, szemüveg, stb.), miközben az élet igazi értékeire próbáljuk nevelni őket.

Miután láttuk, hogy ezeknek a gyermekeknek az általános iskola elvégzése után nincs biztosítva a továbbtanulása, megalapítottuk 1996-ban a Zsámbéki Premontrei Szakiskolát, ami ma már szakközépiskola is (kezdetben 27, ma 480 tanulóval működik 40% roma fiatal).

2006. áprilisában a Rend az Önkormányzattól feladatátvállalási szerződés keretében átvette Zsámbék község szociális ellátásának szolgálatát. Az ellátás a Boldog Gertrúd Alapszolgáltató Központ és Idősek Átmeneti Otthona keretében történik.

Különösképpen a szegényekhez vagyunk küldve, akik között Krisztust megtaláljuk, s azokhoz, akik még nem ismerik Krisztust.

Imádkozunk, hogy a Szentlélek, aki megkezdte bennünk a jó művet, tegye azt bennünk teljessé Krisztus Jézus napjáig.

Megjelent: 5070 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned