Gabriella nővér 1925-2021

Értékelés:
(0 szavazat)

Bobkó Erzsébet a felvidéki Jászón született 1925. szeptember 24-én, egy 11 gyermekes család legkisebb gyermekeként.

Korán megismerte a Jászóvárban lakó premontrei szerzetes kanonokokat. Édesapja ugyanis sokáig a Premontrei Rend alkalmazottja volt. Édesapja korai halála után édesanyjuk egyedül nevelte gyermekeit.

A polgári iskola elvégzése után felvételre jelentkezett a Premontrei Női Kanonokrendbe,1944. aug. 15-én öltözött be, s ekkor Boldog Bronyiszlavaról nevezett Mária Gabriella nevet kapta. Édesanyja a következő szavakkal engedte útjára leányát: „Ne csapd be a Jóistent és a nővéreket!” Gabriella nővér nagyon sokszor idézte ezt mindannyiunk számára tanulságként. Ő maga is hallgatott édesanyja szavaira, s ezt mi sem mutatja jobban, mint a közel 80 éves hűséges kitartása a szerzetesi életben. 1947-ben az Isteni Ige Leányai Óvónőképzőbe járt Sopronba. (1997-ben Aranydiplomát kapott.) 1947-től 1950-ig óvónő volt a premontrei nővérek óvodájában, Külsővaton.

1950-ben, a szétszóratás évében tett örök fogadalmat.

1950-ben Külsővatról Kislődre került, ahol 1950-től 1973-ig kántorkodott. Kislődön, mivel nem volt orvos, elsősegélynyújtási feladatokat is ellátott. Majd 1973-2000-ig Balatonalmádiban és Vörösberényben folytatott kántori, hitoktatói tevékenységet. Mindhárom helyen énekkart szervezett és vezetett.

1973-ban fogorvosi asszisztensi oklevelet is szerzett, s egészen nyugdíjas koráig, kb 1980-ig a kántorizálás mellett fogorvosi asszisztensként is dolgozott a Balatonfűzfő–Gyártelep fogorvosi rendelőjében.

1973 és 1986 között két házat is felépített. 1986-ban, április 29-én, Sienai Szent Katalin napján titokban találkozhattunk balatonalmádi házában, ahol majdnem valamennyi, még élő, dunántúli nővér jelen volt. Körülbelül 20 nővér gyűlt itt össze akkor, Ullmann Péter Ágoston O.Praem. magiszter úr kezdeményezésére. Talán itt kezdődött a premontrei nővérek számára az újraindulás, mely 4 évvel megelőzte a rendszerváltást. Ekkor csatlakozott a nővérekhez Bárdos Anna Adrianna nővér és Juhász Ágnes M. Katalin nővér. Gabriella nővér volt az, aki Péter atyát már fél évvel korábban elvitte a Dunántúlon, szétszóratásban élő és szolgáló premontrei nővérekhez.

Az almádi házat Gabriella nővér eladta, s 1986 körül elkészült a vörösberényi ház, ahol 2000-ig tartózkodott, mindaddig, amíg végül beköltözött a premontrei nővérek zsámbéki rendházába.

A hívásnak engedelmeskedve, de nem könnyen hagyta ott korábbi életének helyszíneit. Szívében őrizte azokat az emberek, akiket megismert, barátságába fogadott, és akikkel a kapcsolatot - amennyire a körülményei engedték - továbbra is ápolta.

Zsámbékon is folytatta evangelizációs tevékenységét, imádságos életét. Rózsafűzér-kört vezetett, valamint kis gyermekeknek betlehemes játékot tanított. Öt éven át szakácskodott is, hét közben segített a plébánián, hétvégeken finom ételeket főzött a nővéreknek.

Egész életét áthatotta a szolgáló szeretet és a szerzetesi derű. Nem véletlen, hogy nagyon könnyen mindenhol barátokra talált, akiknek sokat segített tanácsaival, imáival. Jászói gyermekkorának emlékei és történetei a régi jászóvári életről összekötötték - az egymástól határokkal elválasztott - Jászót Gödöllőt a fiatalabb rendi generáció számára.

Élete utolsó évének gyengeségeit megadóan, türelmesen viselte, de „délceg” tartását a legutóbbi időkig őrizte. Gondos ápolásban volt része a rendi közösségben, a Húsvétot a nővérek imádságos körében a betegek szentségének újbóli felvételével ünnepelte. Nehezen, de az orvosi javaslatnak engedelmeskedve, engedték a nővérek Gabriella nővér kórházba szállítását. Így sem volt megfordítható állapotának romlása, egy nap múlva meghalt a budapesti Szent János Kórházban, 2021. április 19-én este 10 órakor.

Kérésére végső nyughelye Vörösberény, ahol 2021. április 29-én, éppen Sienai Szent Katalin napján veszünk búcsút tőle, hálát adva példamutató életéért, szolgálatáért.

„Requiem aeternam dona ei Domine, et lux perpetua luceat ei”

„Adj neki Uram, örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék neki”!

Megjelent: 736 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned