"A szeretet mértéke a ráfordított idő"

Értékelés:
(0 szavazat)

"A szeretet mértéke a ráfordított idő"
2022. február 16-án este Idő - Döntés - Gyökerek címmel Házas estet rendeztünk a jubileumi, 15. Házasság hete keretében. Csanády Pál és felesége Horányi Fruzsina voltak vendégeink. 27 éve házasok, 4 gyermekük van, Palinak még egy magyar arany érdemkeresztje is. Pali a Rózsadombi Krisztust Király templomban a közösségi programok szervezője, Fruzsina a NOE Szent Margit csoport vezetője.
Az esten részben személyesen, részben online összesen 20 házaspár vett részt, együtt több, mint 500 évnyi házasságot, több, mint 80 gyermeket és számos unokát képviselve.
Az Est során az egymásra fordított idő, az egymás melletti döntések és a házasságba hozott kincseink és terheink mentén gondolkodtunk, beszélgettünk. Az egyes témákhoz kapott kérdések mentén osztottuk meg házastársunkkal gondolatainkat.
Az este végén megerősítettük házassági eskünket: a házas felek kézbe vették az esküvői keresztjüket és egymás szemébe mondták az esküt. Az alkalom végül különleges, aranymisés áldással ért véget, hiszen ezen a napon volt Péter atya aranymiséje, és Gödöllőről hazatérve atya közvetítette az ünnepi áldást.
Végül az agapé keretében lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre is.
Néhány kép az estéről:
Az est során elhangzott fontosabb tételmondatok:
A szeretet mértéke a ráfordított idő.
A szeretet döntés. (nem érzelem: az a szerelem)
A házasságban a házastársunk számára mi vagyunk Isten szeretetének első számú közvetítői, és mi vagyunk az üdvösségének első számú alakítói, felelősei (az egyén saját felelőssége után).
A házasságban egy embert tudok megváltoztatni: saját magam.
A konfliktus helyzetekben "te mindig", "te soha", "mi mindig csak"... Stb. mondatok helyett én-megállapítások legyenek, amik az ÉRZÉSEINKET fejezik ki! Az érzés és az érzelem nem ugyanaz! Hideg fejjel beszéljünk róla, ne indulatból: "Megijedtem" "Fájdalmat éreztem" "Csalódtam" "Meglepődtem" "Örültem" stb. ezek az érzéseink. Ezeket ne keverjük össze az érzelmekkel: "utálom a Kati nénit".
Saját család: saját rendszer, saját ünnepek. Mi vagyunk ketten a rendszer, és nem vagyunk kijátszhatók egymás ellen. (Gyerekek, anyós/após, barátok, kollégák... részéről.)
Ezeket a kérdéseket beszéltük meg sorban:
1., Melyek azok az együtt töltött, minőségi idő élmények, amelyek meghatározó, maradandó nyomot hagytak benned? Esküvő előtt/után minimum 1-1.
2., Mi az a 6 dolog, amit leginkább becsülsz a társadban? Talentum, szokás, tulajdonság...
3., Gyerekkorunk, gyökereink:
a) Miért lehetsz hálás szüleidnek, gyerekkori családodnak, milyen értékeket kaptál? Ebből mit visztek közösen tovább?
b) Milyen viszonyban voltál az egyes családtagokkal: szüleid, testvéreid?
Itt fontos, hogy az abban az életkorban megtapasztalt érzéseket gondoljuk át, ne az utólagos viszonyulást a gyerekkorunkhoz.
3 szint: közeli/szeretetteli; érintő/közömbös; távoli/elhidegült, vagy ellentétes, ellenséges.
c) Mik voltak az elhanyagolt szükségleteid gyerekkorodban? Befolyásolja-e ez a házasságotokat? Ha igen: hogyan (+/-)?
H. Péter
Megjelent: 722 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned