vasárnap, 19 január 2020 11:13

Szent Sebestyén fogadalmi ünnep

Írta:

Ebben az évben is megünnepeltük településünk fogadalmi ünnepét, Szent Sebestyén napját, a 828 áldozatra emlékezve és az új életet kezdőkért imádkozva. Köszönjük, hogy együtt imádkozhattunk a zsámbéki katolikus közösség régi sváb emlékeit idézve. M

Az idei év ajándéka a Márkus Mihály plébános anyakönyvi bejegyzésének megfejtése:

Pestis

Hach! utinam! ultima! quae hic loci mense hoc initium suum notabiliter sumpsisse, ac currentibus, infra notatis mensibus 823 personas absorbuisse quidem fertur, verum cum inter hocce dirum temporis disturbium nulla a Venerando fratre Capistrano Ordinis S. Francisci Conventuali ex Arce Budensi et p. t. (pro tempore) discedente Rmo (Reverendissimo) Dno (Domino) Francisco Schillinger Parocho loci Administratore hujus Parochiae, accurata earundem connotatio facta restet, licuit saltem ex fragmentis hinc inde conquisitis et relatione aliorum Matriculae nostrae noviter institutae intexere nomina earum, signanter quod in qualibet Domo personae mortuae sunt, uti videre est in appendice hic annexa.

Hah! Bárcsak ez a pestisjárvány lenne az utolsó, amelyről az a hír járja, hogy ezen a helyen ebben a hónapban ütötte fel jelentős mértékben a fejét, a lent megjelölt hónapokban pedig 823 személyt ragadott el. Jóllehet az időnek eme iszonyatos felfordulása közepette nem áll rendelkezésre róluk semmiféle, a tiszteletre méltó Kapisztrán budavári konventuális ferences szerzetes – és a főtisztelendő Schillinger Ferenc plébános úr ideiglenes távollétében – e plébánia kormányzója által gondosan elkészített feljegyzés, mégis legalább ide összegyűjtött töredékekből és mások elbeszélése alapján be lehetett illeszteni a neveiket az újonnan megkezdett anyakönyvünkbe, megjelölve, hogy mely házban haltak meg a személyek, ahogyan az itt csatolt függelékben látható.

(Siket Martina M. Immaculata o. praem. fordítása)

Megjelent: 808 alkalommal