Papp Ida Zsuzsanna kiállítás KSZJ Iskolaközpont megnyitó máj. 31. 18:00

Értékelés:
(0 szavazat)

legyek fehér mint a hó

Dávid lantjával kezében könyörög Istenéhez: bűnös vagyok, ó uram, parázna. Moss meg engem és fehérebb leszek a hónál!

Jézus a tanítványok lábát mossa, akár egy szolga. Megalázkodik és alázatra nevel. Ferenc pápa a női börtön lakóinak lábát mossa az első nagycsütörtök eseményeire emlékezve. Megalázkodik és alázatra tanít.

Pilátus a kezét mossa, jelezve, hogy neki semmi köze sincs az Ártatlan kiontott véréhez. Jézus Krisztus a kereszten kiontott vérével mos meg minket minden bűnünkből.

Nők mosnak a patakban. Az egyik odaszól a másiknak: Ágnes, nem vagy még elfáradva? Eredj haza, hisz már rég hófehér a lepedőd... Ágnes fel sem néz, kibomlott haját borzolja a szél, akár a víz fodra a szennyes-tiszta leplet.

Roland Barthes Szappanporok és mosószerek (Soap powders and Detergents in. Mythologies, 1957 ) címmel ír esszét a tisztítással kacsolatos termékek és reklámaik szóhasználatának
(pl.: szennyeződés=rossz, tisztítószer=gyógyulás) pszichoanalitikus vetületeiről.

A koronavírus fertőzés elkerülése érdekében mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel!

A nagyanyám a ruháit mossa a lavórban, főzött házi szappannal. Néha piheg, elfáradt a keze a munkában, panaszkodik, hogy eltört minden csipesze, hogy fog így teregetni.

Event szöveg:

A nagymamámnál mai napig nincs bevezetve a víz. Egyszer vettünk neki egy centrifugát, amit pár héttel később elajándékozott. A mai napig kézzel mos, talán egyedül ő a faluban. Legutóbb nagycsütörtökön találkozunk, amikor performatív jelleggel megmostam a családom lábát. Ez indított el a mosás-mosakodás szimbolikájának feltérképezéséhez.

legyek fehér mint a hó című kiállítás a tisztítás – tisztaság – megtisztulás hármasára építi asszociációit. A paraszti folklór és a kereszténység által teremtett ősi, erőteljes szimbólumok és mitológiák a mai napig szerves részei világképünknek, jelen vannak szóhasználatunkban, tudatalattinkban, mégha a mindennapi tevékenységeink (kézmosás, mosógéphasználat, zuhanyzás) közben aligha gondolunk rájuk. Ezek felelevenítésére tesznek kísérletet a kiállításban szereplő installációk és intermediális művek.


UI.: A kiállítás után a történelemben először egy asztalnál vacsorázik Dávid király, Jézus, Pilátus, Ágnes asszony, Semmelweis Ignác, Roland Barthes, Müller Cecília és Papp Etelka, az alkotó nagymamája. Kihagyni nem érdemes.

Köszöntőt mond: Holnapy D. Márton
A kiállítást megnyitja: Martincsák Kata

----------------------------------------------
Jegyzetek

mosás: textília és test

A (kéz)mosás az ember megtisztulásának ősi jelképe, az egészség és a tisztaság alapfeltétele.
A fehér szín a tisztaság, ártatlanság, szűziség ősi szimbóluma, melynek nyomán a legtöbb kultúrában ez a menyasszonyi ruha színe.

Roland Barthes

https://thewolfereviewblog.wordpress.com/2017/09/26/mythologies-barthes-on-psychoanalysis-and-cleaning-products/

Mos. Amint mosod kezed, veszed le a szenyet. D. – Cigányt szapul, szerecsent mos. E. – Egyik kéz a másikat mossa. KV. – Ha egy kéz a másikat mossa, ugy leszen. (Sikerül.) D. – Hollót mos, hogy fehér galamb legyen belőle. D. – Kezét mossa. (Nem akar tudni róla.) E. – Mossa kezét, mint Pilátus. S. – Kéz kezet mos. KV. – Ne mosd, ha nem kezed szenye. D. – Lassu viz partot mos. KV. – Ritkán tiszta a fazekas, noha mindig kezét mossa. D. – Sarat sárral ne moss, nem tisztul. D. – Szárazon mossa lábát is. (Ravasz mint a macska.) D. – Szerecsent mos. D. – Tiszta mint a mosott arany

kézmosás (lat. lavabo, a lavatio manuum kifejezésből): az ember megtisztulásának ősi jelképe, az egészség és a tisztaság alapfeltétele.

https://lexikon.katolikus.hu/K/k%C3%A9zmos%C3%A1s.html

tiszta

tisztaság

tisztulás

megtisztulás

hófehér ruha

hófehér lepedő

Megjelent: 50 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned