kedd, 01 máj. 2018 14:07

Egyházközségi zarándoklat - Brenner János boldoggá avatása 2018. 05. 01. - beszámoló

Írta:

Egyházközségi zarándoklat - Brenner János boldoggá avatása 2018. 05. 01. - beszámoló

 
„Az Istent szeretõknek minden a javukra válik!” (Róm 8,28) (Boldog Brenner János vértanú papi jelmondata)

 

Kedves Testvérek!

Május elsejére zarándoklatot szerveztünk Brenner János vértanú boldoggá avatási ünnepségére, Szombathelyre. Korán reggel különbusszal indultunk útnak Zsámbékról, de Mányon is megálltunk, hogy az ott csatlakozókkal együtt folytathassuk utunkat. Bár a busz nem telt meg teljesen zarándokokkal, de jókedvvel, örömmel, derűs várakozással és a laudes éneklése során imával teli lett. Már az út során több zarándokbuszt láttunk, de Szombathelyre érve világossá vált: az egész magyar egyház megmozdult erre az ünnepi alkalomra. Az ország minden részéből érkeztek zarándokok, sőt a határainkon túlról is. A szentmise helyszínén már szinte megtelt a rendezők által kijelölt terület, de sikerült a domb tetején helyet találnunk, ahonnan a kivetítők és az oltár is látszott, így teljesen be tudtunk kapcsolódni a szentmise ünneplésébe. A kétórás ünnepi mise elején, a bűnbánati liturgia után került sor a boldoggá avatás bejelentésére, leleplezték Brenner János képét és elhelyezték az oltáron ereklyéjét. A felemelő pillanatok után hálás szívvel énekeltük a Dicsőséget. A szentírási olvasmányok után Erdő Péter bíboros mondott szentbeszédet, melyben nem csak Brenner János életútját ismertette, hanem mindannyiunk számára példává tette, rávilágítva arra, hogyan tudjuk mindennapjainkban követni ragyogó, önfeláldozó hitét. A beszéd zárógondolatai még sokáig elkísérnek majd:

"Hatvan évvel ezelőtt egy sötét téli éjszakán úgy tűnt, hogy meghalt egy eszmény. És most, évtizedek múltán Ferenc pápa döntése nyomán itt áll előttünk az új, nagy, fényes pártfogó, Boldog Brenner János. Sokszor azt hisszük, hogy keresztény hitünk és Egyházunk elfáradt. Vagy támadások és üldözések áldozta lett. De aztán egyszerre csak fölragyog a fény és átsugárzik rajtunk, beborít minket világosságával Isten ereje és bölcsessége (vö. 1Kor 1,24). Köszönjük a Szentatyának a boldoggá avatást és kérjük Istent a költő szavaival:

„Ahány csepp véred hull a hóra,
megannyi ifjú szív legyen
szent hivatásod folytatója –
a mártír-vér bőven terem…

Urunk, töröld le könnyeinket,
bár sírunk, boldogok vagyunk,
a mártír-vérnek fénye minket
szent hitre gyújt: Feltámadunk!"

A mise áldozati részének megható pillanata volt, mikor a szentek és boldogok közbenjárását kérve Brenner József nagyprépost, a vértanú öccse elcsukló hangon mondhatta ki testvére nevét, kérve imáit értünk, mindannyiunkért.

A szentmise után hálával és kegyelmekkel telve köszöntöttük a csornai premontrei testvéreket, akikkel közös csoportkép is készült a találkozás örömére. Sőt, Dávid testvér csatlakozott hozzánk, hogy Csornáig velünk utazzon. Csornára érve pedig ő ismertette meg velünk a Premonteri Apátság templomának történetét és mutatta meg érdekes részleteit. Megtudhattuk, miért van a templomnak "konyhája", megismerkedtünk a "Szerecsen Madonna" kép eredetével, érdekes adalékokat hallhattunk Szent Ágoston és Szent Norbert életéből is. Kiderült az is, hogy Gertrúd nővér és József atya névadóinak szobrai állnak az oltár két oldalán (Boldog Gertrúd és Szent Hermann József).  Az "idegenvezetés" után a templom szentélyében, a stallumban helyet foglalva együtt énekelhettük el a vesperást.
A csornai testvérektől elbúcsúzva újra buszra szálltunk, majd már Zsámbékhoz közeledve, de még a mányi testvérekkel közösen énekeltük el az első májusi Lorettói litániát. 

Az imádsággal, a zarándoklat kegyelmeivel és az egésznapos nyári napsütés melegével eltelve boldogan érkeztünk vissza Zsámbékra. A zarándoklaton átéltek pedig még biztosan sokáig elkísérnek majd minket.

Az út során készült képeket ITT láthatjátok.

A Magyar Kurír beszámolója (benne Erdő Péter bíboros teljes szentbeszéde és a boldoggá avatási aktus pontos szövege), gazdag képriporttal ITT érhető el.

Székely János szombathelyi megyéspüspök gondolatai Brenner Jánosról pedig ITT olvashatók.

A Boldog Brenner János életét bemutató honlapot ITT találjátok.

--

A Csornán énekelt vesperásunk ITT meghallgatható.

A csornai apátsági templomról ITT olvashattok bővebben.

Boldog Brenner János vértanú, imádkozz érettünk!
Megjelent: 378 alkalommal